Klein Curacao
Door: Tryntsje Draaijer
Blijf op de hoogte en volg Tryntsje
10 November 2019 | Curaçao, Willemstad
Een stukje geschiedenis van Klein Curaçao...
Het is niet precies bekend wanneer Klein Curaçao voor het eerst is ontdekt. Officieel werd het eiland pas in 1871 op de kaart gezet door John Godden, een Engelse mijningenieur. Hij ontdekte dat er veel fosfaat aanwezig was op het eiland, achter gelaten door alle vogels die Klein Curacao gebruikte als broedplaats. Fosfaat was toen een zeer gewild product en werd onder andere gebruikt in Europa als toevoeging voor veevoer en kunstmest.
In vijftien jaar tijd werd er ruim negentig ton aan fosfaat gewonnen en geëxporteerd naar Europa. Door de fosfaatwinning veranderde het landschap van Klein Curaçao en ontstond een dor en kaal onbewoond eiland. Door een herbebossingsproject van Carmabi (natuurorganisatie van Curaçao) is er nu weer wat groen her en der te ontdekken.
In de zeventiende en achttiende eeuw is het eiland gebruikt door de West-Indische Compagnie als quarantaine eiland voor slaven. Voordat de slaven aan wal werden gebracht op Curaçao werden de zieke slaven in quarantaine geplaatst op Klein Curaçao. Diegene die het niet overleefden werden op het eiland begraven.
Klein Curaçao heeft, net als Curaçao, weinig last van orkanen. Helaas zijn er in de geschiedenis wel enkele orkanen geweest die op het eiland hun sporen hebben achtergelaten. De eerste was de orkaan in 1877. Deze orkaan verwoestte de eerste vuurtoren van het eiland. Hierop werd besloten om een nieuwe vuurtoren – de vuurtoren die er nu nog staat – in het midden van het eiland te bouwen.
Het eiland is, met haar mooie witte strand, een bekende nestplaats van schildpadden. Elk jaar komen zeeschildpadden, die geboren zijn op Klein Curaçao, terug naar hun geboortestrand om hun soort voort te zetten.
Wij hebben dan ook tussen de schildpadden mogen snorkelen. Prachtig!!
Vanwege de noordoostenwind en enorm sterke stromingen die rond het eiland kunnen voorkomen ontstond in de negentiende eeuw al de wens om een vuurtoren op het eiland te bouwen. In 1849 werd de Prins Hendrik vuurtoren op Klein Curaçao gerealiseerd. Heel lang heeft de scheepsvaart hier geen plezier van gehad want alhoewel orkanen in deze regio niet vaak voorkomen werd tijdens een orkaan in 1877 de vuurtoren helemaal verwoest. Vanwege het belang voor de scheepsvaart werd de Klein Curaçao vuurtoren in 1877 direct herbouwd. Nadat de Klein Curaçao vuurtoren in 1913 nogmaals is herbouwd is sindsdien het verval begonnen en is de monumentale ruïne ontstaan zoals we deze vandaag de dag kennen. Voor de veiligheid van de scheepsvaart is in 2008 is de Klein Curaçao vuurtoren voorzien van een led-baken wat wordt gevoed door zonne-energie. Deze ledlampen knipperen twee keer om de 15 seconden.
In 2017 is er een start gemaakt met de totale renovatie van de Klein Curaçao vuurtoren. De vuurtoren staat midden op het eiland en je kunt er makkelijk heen lopen. Wij hebben dat natuurlijk gedaan, boven in de vuurtoren heb je een prachtig uitzicht over het kleine eiland. **
De tocht naar het eiland toe was onstuimig. Er stond een krachtige zeewind en de catamaran deinde behoorlijk op de golven. Ik heb verschillende mensen zeeziek zien worden. En ook een paar teenslippers hebben de reis niet overleefd.. Midden op zee werden we vergezeld door een school dolfijnen! Echt... wat een prachtig gezicht! Wauw!!!
We hebben een heerlijke dag gehad. Het voelde als vakantie. Ook de kinderen hebben we niet gehoord. Spelen, springen vanaf de boot, zwemmen, snorkelen, barbecueën, spelen op het strand... in één woord: GEWELDIG!
**informatie van de site: www.klein-curacao.nl
12 November 2019 - 19:48
Esther:
Wat een prachtige foto's! Dat ziet er inderdaad uit als vakantie!!
Ik weet dat het ook vaak anders is....wat fijn dat jullie genieten van de mooie momenten met elkaar! En wat een geweldig blauwe zee trouwens.....daar kan ik nu wel even jaloers op zijn hoor. Het is hier weer echt november, druilerig weer (gisteravond St Maarten).
Yara vertelde dat haar klasgenootje Nynke morgen jullie kant op komt, heel veel plezier met elkaar toe gewenst!!
liefs uit Balk