Dank u Sinterklaasje - Reisverslag uit Willemstad, Curaçao van Tryntsje Draaijer - WaarBenJij.nu Dank u Sinterklaasje - Reisverslag uit Willemstad, Curaçao van Tryntsje Draaijer - WaarBenJij.nu

Dank u Sinterklaasje

Door: Tryntsje Draaijer

Blijf op de hoogte en volg Tryntsje

07 December 2019 | Curaçao, Willemstad

De decembermaand is weer begonnen… en ook hier wordt Sinterklaas gevierd. Groots gevierd! Maar… zoals Benthe en Carst zeggen: ‘Het is wel de hulpsinterklaas, want hij ziet er toch wel heel gek uit!’ Ik kan ze ook geen ongelijk geven… de Sint bij de officiële intocht hier op Curaçao, was namelijk een donkergekleurde man, die wit was geschminkt. Ik kan je vertellen… dat ziet er gewoon angstaanjagend uit! Maar wat een vrolijke intocht! Wat een Caribische vibe! Heerlijke swingmuziek en allemaal dansende, swingende pieten! We werden er zo vrolijk van! Ook hier helaas al wat demonstranten, een handjevol mensen stonden met leuzen langs de kant. De discussie komt langzaam overwaaien. Ik hoop dat het niet zo extreem wordt als in Nederland.

De intocht was extra leuk voor onze kids, omdat we visite hadden! Carst zijn vriend Jelle was er. Samen met zijn zus, mem en tantie. GEWELDIG! Wat was het leuk om ze hier te hebben en wat hebben ze veel gespeeld samen. Elke dag zwemmen, spelen en lekker Fries spreken. Dat is dan toch wel weer even fijn! Al merkte ik wel aan onze kinderen dat ze soms even zochten naar Friese woorden. ‘Eh mem, hoe zeg je dat ook alweer?’ Grappig. Ze zijn al zo aan het Nederlands gewend. Ook hebben ze al wat Papiaments geleerd, want dat krijgen ze op school als extra vak (keuzevak). Jelle en Nynke kregen ook les van Benthe en Carst om in het Papiaments tot 10 te tellen. Maar ik denk niet dat het is blijven hangen…hahaha. We hebben ze natuurlijk de hotspots van Curaçao laten zien en hun vakantie afgesloten met een BBQ, want dat hoort erbij hier!

Het minst leuke van visite is het afscheid nemen. ’s Avonds, in bed, kwamen de tranen bij Carst… hij vond het gewoon zo stom dat Jelle weer weg was. En een aftelkalender voor pake en beppe (die ook bijna komen) hoefde ook niet, want ‘die gaan ook weer weg’. Gelukkig was die verdrietige en boze bui snel over en kijken we terug op een heel fijn bezoek!

Nu Sint weer weg is, staat Kerst voor de deur. Dat wordt hier nóg grootser gevierd dan de Sint. Rotondes worden massaal versierd in kerstsfeer, hele winkels worden omgebouwd tot kerstwinkels en mensen zijn hier behoorlijk Amerikaans als het gaat om kerstverlichting / kerstversiering. Er zijn zelfs hele Kerstmis-optochten. We zullen dit zeker gaan meemaken! Toch blijft het gek om Sinterklaas en Kerst te vieren met dik 30 graden. Op de één of andere manier verlang ik naar kou, naar de donkere dagen voor kerst… dat heb je hier niet. Maar zin om het mee te gaan beleven, dat hebben we zeker!

Op dit moment ben ik dankbaar voor alles wat we hier mogen meemaken. De geweldige en mooie belevenissen, de ervaringen, de leermomenten, de cultuurverschillen, de mensen die we hier tegenkomen, de vrienden die we hier maken… Ondanks soms het gemis, heimwee en de minder leuke momenten hier, ben ik blij dat we deze kans krijgen! Dat we dit beleven!

Dank u, Sinterklaasje.

• 09 December 2019 - 22:03

Tryntsje :

Prachtig om te zien hoe jullie aan het genieten zijn!!Dikke tút van ons!